Dondurma

Dondurma

Yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti dendiğinde hepinizin dondurma dediğini duyar gibiyiz. Evet, 7’den 70’e herkesin büyük bir keyifle tükettiği bir lezzet. Ancak burada düzeltmemiz gereken bir nokta bulunuyor.  O da dondurmanın özellikle yaz aylarında tüketilen bir lezzet olmadığı.

Türk Dil Kurumunda bulunan sözcük anlamına bakıldığında şekerli sütün veya meyve sularının dondurulması ile hazırlanan soğuk bir yiyecek ifadesi kullanılıyor. Yani soğuk tüketilen bir tatlı ve bu nedenle bir mevsimi bulunmuyor. Dolayısıyla yılın her döneminde bu sağlıklı ve besleyici tatlıyı tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Neden mi?

Çünkü dondurma besleyici değeri yüksek olan bir tatlı. Ona bu besleyici değeri vermek üzere içerisinde süt, şeker, salep, süt yağı, glikoz, meyve püresi, vanilya, çikolata, çeşitli kuru yemişler ve kakao gibi besinler bulunuyor. Aynı zamanda içerisinde protein, karbonhidrat, demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor, çinko, potasyum, sodyum ve A, B, C, D ve E grubu vitaminleri barındırıyor. Eğer sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak hazırlanmış bir dondurma tüketiyorsanız bunu her mevsim gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz.

Ancak kış mevsiminde bulmakta zorlanıyoruz diyorsanız birbirinden lezzetli dondurma tarifleri ile bu tatlıları evlerinizde de hazırlayabilirsiniz. Böylelikle hem dondurma yemek için bir zaman kısıtlamasına tabi kalmazsınız. hem de evlerinizde kendi ellerinizle hazırlanan dondurmaya her zaman en kaliteli, taze ve sağlıklı malzemeleri kullanabilirsiniz.

dondurma külahı

Dondurma Tarifi

Yöresel bir dondurmacının tezgahına gittiğimizde ya da bir markette bulunan dolabın başına geçtiğimizde hangisini seçsem diye uzun uzun bakıyoruz. Her biri birbirinden güzel görünen renkli ve can alıcı dondurmaların o kadar çok çeşidi var ki, bunları evde nasıl yapabilirim diye sorabilirsiniz.

Dondurmanın farklı çeşitleri bulunduğu için farklı birçok tarifi düşüncesi sizleri korkutmasın. Çünkü genel olarak bakıldığında dondurmanın yapılabilmesi için ana bir tarif bulunuyor. Bu tarife ek olarak damak tadınıza en uygun lezzetleri içerisine katmak ve bu dondurmaları renklendirip çeşitlendirmek tamamen sizlerin zevkine bırakılıyor.

Ev yapımı dondurma tarifleri arasında en yaygın şekilde kullanılan en sağlıklı tarifinde süt salep krema ve şeker bulunuyor. Bunların hepsini bir tencereye koyarak hafif koyu kıvam alıncaya kadar karıştırarak pişirmeniz yeterli oluyor. Bu karışım içerisine tercih edilen dondurma çeşidine göre dilediğiniz taze meyve, çikolata veya sosları ilave edebilirsiniz. Daha sonra pişen dondurmalarınızı kaplara alarak buzlukta soğumaya bırakabilirsiniz.

Elbette tüm tatlı tariflerinde olduğu gibi dondurma tariflerinde de daha iyi bir lezzet yakalayabilmek için bazı püf noktalar bulunuyor. Örneğin bir süre dinlendirilmiş günlük ve taze bir süt ile yapılan dondurmaların hem sağlık hem de lezzet açısından başarısı hiçbir zaman tartışılmıyor. Bununla birlikte özellikle keçi veya manda sütüyle yapılan dondurmalar inek sütüne kıyasla çok iyi bir performans gösteriyor. Dondurma hazırlarken keçi veya manda sütü kullandığınızda dondurmanın kıvamı çok daha koyu oluyor.

Dondurma Çeşitleri

Yapım aşamasında farklı birçok karışım kullanılabildiği için dondurmanın çeşitlendirilmesi tamamen sizin zevklerinize ve damak tadınıza kalıyor. Her biri birbirinden farklı lezzetler sunan dondurma çeşitleri arasında çok sevilen ve tercih edilen bazı aromalar ön plana çıkıyor.

Dondurma çeşitleri denildiğinde hepimizin aklına öncelikli olarak Maraş dondurması geliyor. Ancak Maraş dondurmasının bir dondurma çeşidi olmadığını üzülerek belirtelim. Maraş dondurmasının dünya çapında bir üne kavuşması ve tek başına bir kategori olarak ele alınmasının tek nedeni Kahramanmaraş’ta yapılan birbirinden lezzetli dondurmalar.

Maraş dondurması Kahramanmaraş’ın yaylalarında yetişen kekik ve keven gibi bitkilerle beslenen keçilerin aromatik sütüyle yapılıyor. Aynı zamanda yine aynı coğrafyada yetişen orkide köklerinden toplanan salep Maraş dondurmasına eşsiz lezzetini kazandırıyor.

Maraş dondurmasını ayrı bir kategoride ele aldıktan sonra en lezzetli ve sağlıklı dondurma çeşitlerine bakalım. Dondurma tüm dünya ülkelerinde büyük bir ilgi görüyor ve yaygın bir şekilde tüketiliyor. Bu kadar büyük bir pazar oluşması dondurma üzerine yapılan birçok araştırmayı da beraberinde getiriyor. Yapılan araştırmalar sonucunda dünyada en çok sevilen ve en popüler olan dondurma çeşitleri şöyle sıralanıyor;

  • Sade
  • Çikolatalı
  • Vanilyalı
  • Meyveli
  • Kurabiyeli
  • Napoliten
  • Muzlu
  • Vanilya karamelli
  • Kakaolu
  • Vanilyalı çikolatalı
  • Karamelli
  • Bitter çikolatalı
  • Tereyağlı cevizli

En çok sevilen çeşitlerine de bakıldığında çeşitlendirilmesi tamamen sizin zevkinize ve hayal gücünüze bağlı. Hoşunuza giden farklı aromaları içerisinde kolaylıkla kullanabilirsiniz. Ve bu aramalarla tercihe göre çok daha fazla bir çeşitlilikte yapabilirsiniz.

Dondurma Fiyatları

Birbirinden farklı dondurma çeşitlerinin olması fiyatlarının da çeşitlenmesine sağlıyor. Bir fiyatı belirlenirken değişik aromalar baz alınır. Dondurmanın süt ile bir araya gelmesi ve farklı sunum şekillerinde tüketiciye ulaşır. dondurma fiyatlarına etki ediyor. Bununla birlikte dondurma fiyatları belirlenirken ürün gramajı dikkate alınıyor.

İlkbahar ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte ülkenin dört bir yanında hizmet veren dondurmacılar bir bir tezgahlarını açmaya başlıyor. Elbette her yeni sezon ile birlikte dondurma fiyatları önceki yıllara nazaran değişiklik gösterebiliyor.

Özellikle yöresel dondurmacılardan alırken külahlara konulan top başına bir fiyatlandırma yapılıyor. Yine yöresel satıcılar kilo işi dondurma satışı ile çok daha ekonomik tüketim yolunu bizlere sağlıyor. Aldığınız dondurmanın fiyatı külah olduğunda farklı seyrederken kilo işi aldığınızda daha farklı değerlendirilebiliyor.

Yöresel dondurmacılarda kağıt helva arasında yeme imkanımız bulunuyor bu da şüphesiz en lezzetlisi. Kağıt helva arasına istediğiniz dondurma çeşitleri koyularak eşsiz bir lezzet oluşturuluyor. Fiyatları eğer kağıt helva ile tüketmeyi tercih ediyorsanız kağıt helvanın maliyetinden dolayı daha farklı olabiliyor.

Ve marketlerde satılan satış yapan markaların fiyatlandırma politikalarına göre belirleniyor. Her bir marka ürün çeşitliliği açısından birbirine benzer ürünler üretiyor olsa da bu benzer ürünlerin satış fiyatları marka farklılığı nedeniyle değişiklik gösteriyor.

Dolayısıyla sabit bir fiyattan bahsetmek mümkün olmuyor. Fabrikasyon üretim yapan tüm markalar ve yöresel dondurmacılar kendi maliyetleri doğrultusunda fiyatlandırmayı belirliyor.

Dondurma Hakkında Bilinmeyenler

Dondurmanın geçmişi 4000 yıl öncesine kadar uzanıyor. İlk olarak Mezopotamya’da yapılıyor. O donemden başlayarak bugüne gelene kadar her medeniyette yapım teknikleriyle de olsa bir kültür bulunuyor.

Ülkemizde bu kültür dünyanın diğer ülkeleri ile kıyaslandığında bir adım geride kalabiliyor. Yazımızın başında da belirtmiş olduğumuz gibi dondurmanın sadece yaz aylarında tüketime uygun bulunarak tercih edilmesi.

Türkiye dondurmayı sadece yaz aylarında tüketme alışkanlığı en yüksek olan ülke olarak tespit edilmiş. Yapılan araştırmalara bakıldığında ülkemizde kişi başı yıllık tüketimi 3,5 litre olarak hesaplanmış. Oysa dünyanın en soğuk ülkesi Finlandiya’da kişi başı tüketim 9 litre. Ve yine örneğin Kanada’da en çok kış aylarında tüketilirmiş.

by Şirket Yöneticisi

Sizlere en iyi ve en doğru bilgiyi vermek için süreki olarak yazılarımızı güncelliyoruz.

GİMAKSAN MAKİNEMerkez
Türkiye'de ilk ve tek külah makineleri üreticisi olmaktan gurur duyuyoruz.
YERLERİMİZBizi nerede bulabilirsiniz?
gimaksan makine
BİZİ TAKİP EDİNGimaksan Sosyal Medya
Sosyal medya'da birlikteyiz ! Gelişmeler'den ve projelerimizden haber almak için bizi takip etmeniz yeterli .
GİMAKSAN MAKİNEMerkez
Türkiye'de ilk ve tek külah makineleri üreticisi olmaktan gurur duyuyoruz.
YERLERİMİZBizi nerede bulabilirsiniz?
gimaksan makine
BİZİ TAKİP EDİNGimaksan Sosyal Medya
Sosyal medya'da birlikteyiz ! Gelişmeler'den ve projelerimizden haber almak için bizi takip etmeniz yeterli .